torsdag den 7. maj 2015

Talentfuld guitarist spiller på mange strenge

Mange musikfolk og et stort publikum kender Finn Olafsson som en seriøs kunstner på akustisk guitar.
Fra samarbejder med Pia Raug og med Anders Roland. Og først og fremmest som solist.
Det er blevet til et imponerende antal udgivelser - og koncerter i ind- og udland.
Ligeså mange kender Finn Olafsson som virtuos på den særdeles elektriske FENDER STRATOCASTER. Især i gruppen ACHE.
Finn Olafsson er lige nu aktuel med et dobbelt DVD+CD sæt med focus på den akustiske guitar.


af Per Wium, musikjournalist

Olafssons nye DVD/CD sæt indeholder 12 "live i studiet" akustiske guitar videoer skrevet og spillet af komponisten selv - akkompagneret af Torsten Olafsson på tablas i et par af videoerne. De 12 videoer blev offentliggjort på YouTube måned for måned i 2014. I syv af de 12 videoer spiller Finn Olafsson helt nye guitarstykker, mens fem er udgivet tidligere. 
Som ekstra materiale får vi et fint interview med Olafsson. Her kommer vi tæt på mennesket og processen.
Finn Olafsson er kendt for at skrive sin guitarmusik i forskellige omstemninger af guitaren, og i disse videoer stemmes guitaren på fem forskellige måder udover standard guitarstemningen.
Der er to video-discs og en audio i udgivelsen. På den ene disc ser man Olafsson i fuld figur, mens man på den anden kommer ganske tæt på selve spillet, idet det er zoomet ind på henholdsvis højre og venstre hånd.

En smuk installation

Jeg har set mange videoer med solo-instrumentalister og har derfor set mange bud på hvordan denne opgave skal forløses visuelt. Selv den dygtigste solist vil blive lidt ensformig at kigge på over meget lange tidsstræk. Jeg har set denne udfordring løst ved hjælp af naturbilleder, glinsende skovsøer og fotos af kunst, som i mange tilfælde intet har med musikken at gøre.
Olafsson og Kim Ingemann Erichsen, der har produceret billedsiden, har valgt en helt, helt enkel - og meget stilfuld - løsning. Vi ser ganske enkelt udelukkende solisten og hans instrument, guitaren. Med en helt diskret baggrund. Samt i to tilfælde også Torsten Olafsson, tablatrommer.
Det fungerer fantastisk godt.
Det kommer nemlig til at virke som en "installation". Der er næppe mange publikummer, der sidder ned og ser hele den mere end timelange video i et uafbrudt stræk.
Det behøver man heller ikke. Man kan sagtens gå til og fra billedet, mens man lytter til musikken.

En smuk detalje er at vi bliver bragt med ind i Finn Olafssons koncentration, når han spiller. De afgørende sekunder før - og efter - et musikstykke er ikke redigeret væk. De er med og det fungerer fantastisk godt og er med til at skabe ro om musikken.

Kompositionerne

Olafssons musik er enkel, smuk og helt igennem virtuost spillet. Men også skrevet meget i samme tonesprog og stil. Numrene minder om hinanden.
Der er nok ikke tvivl om at der kommer meget mere fra produktive og energiske Olafsson de kommende år. Og det skal være så velkomment.
Måske et par bidrag fra andre komponister ville give noget til Finn Olafssons musik-univers. Han er så teknisk overlegen at han snildt kan lade sig udfordre af andres anderledes kompositioner.
Han har i øvrigt - og med succes - gjort det tidligere i sin karriere.

Efterskrift

I august, 2013, mødte Finn Olafsson det værste, der kan overgå en mand:
Hans dejlige datter, Maria, døde af kræft.
Det var hele tiden Marias udtalte ønske at hendes far skulle koncentrere sig om musikken og ikke om sorgen. Det ønske har Olafsson til fulde indfriet.
I den nye udgivelses interview-del fortæller han afklaret og smukt om dødsfaldet og om musikken.
Dette afsnit er til stor og klog inspiration for alle andre, der kommer i samme ulykkelige situation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar